Terminy i dawkowanie
Poniżej podajemy terminy, sposób stosowania oraz dawki na 100 m2.
Przed siewem, wysadzeniem rozsady lub sadzeniem drzew i krzewów (poprzez oprysk lub podlewanie): 10-20 ml na każde 10 l oprysku.
Drzewa i krzewy
– Pierwszy zabieg wykonać na początku okresu wegetacji: 10-20 ml na każde 10 l oprysku.
– Od rozpoczęcia wegetacji do końca lata 10-20 ml/każde 10 l oprysku w 4 zabiegach z minimum 2 tyg. przerwą.
Pnącza, byliny i kwiaty
– Wiosną przed ruszeniem wegetacji 10-20 ml na każde 10 l oprysku.
– Od rozpoczęcia wegetacji do końca lata 10-15 ml na 10 l oprysku zabiegach z minimum 2 tyg. przerwą.
Rośliny warzywne w uprawie gruntowej
- Pierwszy zabieg wykonać w trakcie wschodów: 10-20 ml na każde 10 l oprysku
- W trakcie rozwoju liści i pędów/korzeni zabiegi wykonywać co 2 tygodnie: 10-20 ml na każde 10 l oprysku
Rośliny warzywne w uprawie pod osłonami
- Pierwszy zabieg wykonać przy produkcji rozsady: 10-20 ml na każde 10 l oprysku
- Drugi zabieg wykonać przed wysadzeniem rozsady lub siewem nasion: 10-20 ml na każde 10 l oprysku
- Kolejny zabieg wykonać w trakcie rozwoju wegetatywnego (przed kwitnieniem): 10-20 ml na każde 10 l oprysku
- W trakcie kwitnienia i owocowania zabiegi powtarzać co 2 tygodnie: 10-20 ml na każde 10 l oprysku
W przypadku wystąpienia silnych stresów powtórzyć zabieg: 10-20 ml na każde 10 l oprysku
Korzyści
- zapewnia bardzo wysoką przyswajalność krzemu i szybkie działanie,
- wzmacnia rośliny zwiększając pobieranie składników pokarmowych,
- stymuluje wzrost roślin oraz pozytywnie wpływa na ich wygląd i kwitnienie,
- chroni przed suszą i przymrozkami zarówno rośliny zielne, krzewy, jak i drzewa (efekt wzmocnienia roślin),
- sprawia, że roślina sama lepiej broni się przed chorobami grzybowymi (efekt wzmocnienia roślin, które same tworzą związki “ochronne”),
- wpływa na wzrost wartości biologicznej warzyw i owoców (efekt wzmocnienia roślin, które wytwarzają więcej związków bioaktywnych),
- wzmacnia ściany komórkowe roślin, dzięki czemu są wytrzymalsze i bardziej elastyczne (odporne na złe warunki atmosferyczne),
- pomaga wydobyć naturalny smak warzyw i owoców,
- ogranicza konieczność stosowania preparatów chemicznych