JAK STOSOWAĆ FUNGIZUM?
Sposób aplikacji jest różny w zależności od problemu, któremu chcemy przeciwdziałać: działanie profilaktyczne, bądź interwencyjne. FungiZum, to preparat, przeznaczony głównie do stosowania zapobiegawczego na wszystkie uprawy roślinne. Jest aktywny, gdy średnia temperatura dobowa jest wyższa niż +10 stopni Celsjusza. Można go stosować na każdym etapie wegetacji, a także przed siewem lub sadzeniem. W celu rozszerzenia działania preparatu na nadziemną część roślin zaleca się powtórzenie zabiegu po ok. 2 tygodniach. Preparat najlepiej stosować w dni pochmurne, unikając bezpośredniej operacji
Terminy i dawkowanie
Poniżej podajemy terminy i dawkowanie FungiZumu w uprawach roślinnych na 100 m2:
- stosowanie profilaktyczne: na początku okresu wegetacyjnego, w celu umożliwienia zasiedlenia gleby przez bakterie symbiotyczne: 50 ml na 10 l cieczy
- stosowanie interwencyjne: w przypadku zaobserwowania występowania patogenów na zielonych częściach roślin: 50 ml na 10 l cieczy
Jak działa Fungizum?
Tworzy biofilm wokół korzeni roślin. Dzięki temu preparat skutecznie ogranicza występowanie wielu chorób grzybowych zarówno na roślinach ozdobnych, jak i w uprawach warzywnych i owocowych. Dzieje się to za sprawą chitynazy – enzymu wytwarzanego przez szczep bakterii Paenibacillus polymyxa DCF B/00052. Rozkłada on chitynę, która jest głównym budulcem komórek grzybowych. Dzięki temu uniemożliwia rozwój patogenu.
Pomaga również w walce z mszycami. Bakterie Paenibacillus polymyxa DCF B/00052 dostają się do środka mszyc droga pokarmową. Namnażają się i powodują fermentację cukru, który znajduje się w przewodzie pokarmowym szkodnika. W efekcie tego szkodnik ginie – np. mszyca.
Rozpuszcza kompleksy fosforu biologicznie związanego w resztkach pożniwnych, powodując lepszą jego dostępność. Syntetyzuje wolny azot z powietrza do formy dostępnej dla roślin.
Korzyści
FUNGIZUM
- zapewnia ochronę korzenia roślin w postaci tworzenia biofilmu,
- ogranicza działanie grzybów patogennych,
- ogranicza liczbę nicieni chorobotwórczych oraz mszyc,
- ogranicza przestrzeń do rozwoju bakterii chorobotwórczych (efekt wytwarzania biofilmu),
- zapewnia silniejszy wzrost roślin, zwiększając pobieranie składników pokarmowych z gleby,
- pomaga w walce z mszycami,
- zapewnia ograniczenie stosowania chemicznych środków ochrony roślin.