Terminy i dawkowanie
Poniżej podajemy terminy, sposób stosowania oraz dawki na 100 m2.
Przed siewem, wysadzeniem rozsady lub sadzeniem drzew i krzewów (poprzez oprysk lub podlewanie): 0,1-0,2 kg na każde 10 l oprysku.
Drzewa i krzewy
– Pierwszy zabieg wykonać na początku okresu wegetacji: 0,15-0,2 kg na każde 10 l oprysku.
– Od rozpoczęcia wegetacji do końca lata 0,1-0,2 kg/każde 10 l oprysku w 4 zabiegach z minimum 2 tyg. przerwą.
Pnącza, byliny i kwiaty
– Wiosną przed ruszeniem wegetacji 0,1-0,2 kg na każde 10 l oprysku.
– Od rozpoczęcia wegetacji do końca lata 0,1-0,2 kg na 10 l oprysku zabiegach z minimum 2 tyg. przerwą.
Rośliny warzywne w uprawie gruntowej
– Pierwszy zabieg wykonać w trakcie wschodów: 0,1-0,2 kg na każde 10 l oprysku
– W trakcie rozwoju liści i pędów/korzeni zabiegi wykonywać co 2 tygodnie: 0,1-0,2 kg na każde 10 l oprysku
Rośliny warzywne w uprawie pod osłonami
- Pierwszy zabieg wykonać przy produkcji rozsady: 0,1-0,2 kg na każde 10 l oprysku
- Drugi zabieg wykonać przed wysadzeniem rozsady lub siewem nasion: 0,1-0,2 kg na każde 10 l oprysku
- Kolejny zabieg wykonać w trakcie rozwoju wegetatywnego (przed kwitnieniem): 0,1-0,2 kg na każde 10 l oprysku
W trakcie kwitnienia i owocowania zabiegi powtarzać co 2 tygodnie: 0,1-0,2 kg na każde 10 l oprysku
W przypadku wystąpienia silnych stresów powtórzyć zabieg: 0,1-0,2 kg na każde 10 l oprysku
Korzyści
JAKIE SĄ EFEKTY STOSOWANIA ADESILU?
- zapewnia długie działanie krzemu,
- wzmacnia rośliny zwiększając pobieranie składników pokarmowych,
- chroni przed suszą i przymrozkami zarówno rośliny zielne, krzewy, jak i drzewa (efekt wzmocnienia roślin),
- jest w pełni ekologicznym i naturalnym sposobem na ograniczanie liczebności mszyc i innych szkodników (tak samo skutecznym w niskich, jak i wysokich temperaturach),
- korzystnie wpływa na wzrost, krzewienie i kwitnienie roślin ozdobnych,
- wpływa na wzrost wartości biologicznej warzyw i owoców (roślin wytwarzają więcej związków bioaktywnych),
- sprawia, że rośliny są bardziej wytrzymałe i elastyczne (odporne na złe warunki atmosferyczne), dzięki wzmacnianiu ścian komórkowych,
- pomaga wydobyć naturalny smak warzyw i owoców,
- ogranicza konieczność stosowania preparatów chemicznych.